Kýrsal Yerleþme Eylem Planý Yaratým Süreci: Trabzon/Salacýk Köyü Deneyimi [Planning]
Planning. 2016; 26(3): 251-263 | DOI: 10.14744/planlama.2016.92486

Kýrsal Yerleþme Eylem Planý Yaratým Süreci: Trabzon/Salacýk Köyü Deneyimi

Seda Özlü, Dilek Beyazlý
Karadeniz Teknik Üniversitesi Mimarlýk Fakültesi Þehir ve Bölge Planlama Bölümü Trabzon

Eylem planý yaratým süreci; yerel kaynak ve potansiyelleri kullanarak toplumun problemini kendisinin belirleyip önceliklendirildiði, çözüm için yerel halkýn aktif olarak sorumluluk aldýðý, etkin ve katýlýmcý bir süreçtir. Kýrsal alanda yaþayan halkýn yerel potansiyelleri ve sorunlarý analiz ettiði, bilginin paylaþýldýðý, ortak fikrin üretildiði, belirlenen problemin çözümüne yönelik eylemin planlandýðý ve gerçekleþtirildiði bir süreci amaçlar. Sürecin planlanmasýný ve uygulanmasýný içeren bu çalýþma; katýlýmcý yaklaþýmla, alanda belirlenen potansiyel ve sorunlar ýþýðýnda, metodolojisi oluþturulan bütüncül bir eylem planý sürecinin seçilen yerleþme özelinde uygulama sürecini ve sürecin etkinliðinin/uygunluðunun deðerlendirilmesi deneyimini aktarmaktadýr. Stratejik hedeflere ulaþmaya yönelik eylem adýmlarýný tanýmlayan katýlýmcý, kaynak etkin, somut sonuçlar üreten, toplum yönlendirmeli, ölçülebilir/performans standartlarýna sahip bu yaklaþýmýn; baþarýsýný etkileyen faktörlerin ve toplumda yarattýðý etkinin tartýþýlmasý gelecek deneyimler için yol göstericidir.

Anahtar Kelimeler: Eylem planý, katýlým, katýlýmcý teknikler, kýrsal yerleþme; salacýk.

A Rural Settlement Action Plan Design Process: The Case of Trabzon/Salacýk Village

Seda Özlü, Dilek Beyazlý
Karadeniz Technical University Faculty of Architecture Department of Urban and Regional Planning Trabzon

The process of designing action plan is an active and participatory process where the society determines and prioritizes the problem using local resources and potentials and local people take the responsibility for the solution. It aims a process where rural people analyze local potentials and problems, share knowledge, produce joint ideas and plan and conduct the action towards the solution of the problem. The present study that includes planning and application of the process explains the design of a holistic action plan process methodology with a participatory approach and based on the potentials and problems determined at the field. It reflects the experience of the application process particular to the selected settlement and the assessment of the effectiveness / adequacy of this process. Discussion of the factors that affect the success of this approach that defines the action steps towards the achievement of strategical goals, participatory, resource-efficient, society-directed and with measurable measurement standards and its effects on the society would guide future experiences.

Keywords: Action plan, collaboration, collaborative techniques, rural settlement; salacýk.

Seda Özlü, Dilek Beyazlý. A Rural Settlement Action Plan Design Process: The Case of Trabzon/Salacýk Village. Planning. 2016; 26(3): 251-263

Sorumlu Yazar: Seda Özlü, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale