Ýleri Teknoloji Sektöründe Kadýn Giriþimciliði: Ankara’daki Sektörel ve Mekansal Farklýlaþmalar [Planning]
Planning. 2016; 26(3): 181-192 | DOI: 10.14744/planlama.2016.51423

Ýleri Teknoloji Sektöründe Kadýn Giriþimciliði: Ankara’daki Sektörel ve Mekansal Farklýlaþmalar

Yasemen Atalay1, Çiðdem Varol2
1Ýstanbul Büyükþehir Belediyesi
2Gazi Üniversitesi Þehir ve Bölge Planlama Bölümü

Yeni bir iþ kuran ya da kendi iþinin sahibi olan kadýn giriþimcilerin sayýsý son yýllarda hýzla artmaktadýr. Kadýn giriþimciler artýk sadece geleneksel sektörlere deðil, ileri teknolojiyle ilgili sektörlere de giriþ yapmaktadýr. Giriþimcilik üzerine yapýlan çalýþmalarýn daha çok erkek giriþimciler üzerine odaklanmasý ve kadýn giriþimcilerin çoðunlukla geleneksel sektörlerde yer aldýðýnýn kabul edilmesi, geleneksel olmayan bir sektör olarak ileri teknoloji sektöründe kadýn giriþimciliðinin araþtýrýlmasýný önemli kýlmaktadýr. Çalýþma kapsamýnda, Ankara’da ileri teknoloji sektöründe yer alan firma sahibi veya firma ortaðý pozisyonundaki kadýn giriþimciler araþtýrýlmaktadýr. Araþtýrmada kadýn giriþimcilerin sahip olduðu ileri teknoloji firmalarý, bu firmalarýn yýðýlma mekanlarý olarak görülen teknoloji geliþtirme bölgeleri (TGB) ile bu bölgeler dýþýnda kalan alanlarda, sektörel ve mekânsal farklýlýklar açýsýndan karþýlaþtýrýlmaktadýr. Kadýn giriþimcilerle yapýlan derinlemesine görüþmelerle; giriþimci özellikleri, firmanýn niteliði ve firma performansý, ve firmanýn mekânsal yer seçimi detaylý olarak deðerlendirilmektedir. Tüm bu özellikler açýsýndan ileri teknoloji sektörünün, özellikle kadýn giriþimciliði desteklemeye açýk bir potansiyel oluþturduðu ve sektörün kadýn giriþimcilere çeþitli imkanlar yarattýðý ortaya konulmaktadýr.

Anahtar Kelimeler: Ankara, ileri teknoloji, kadýn giriþimci, teknoloji geliþtirme bölgesi.

Woman Entrepreneurship in High-Tech Sector: Sectoral and Spatial Differentiations in Ankara

Yasemen Atalay1, Çiðdem Varol2
1Ýstanbul Metropolitan Municipality
2Gazi University Department City and Regional Planning

In the recent years, the number of women starting and owning a business has increased dramatically and women entrepreneurs have begun to enter high technology sector near traditional ones. As the recent studies on the entrepreneurship focus especially on male entrepreneurs and as the women entrepreneurs are regarded as working generally in traditional sectors, the researches about women entrepreneurs in non-traditional high-tech sector carry great importance. Within this scope, the study examines the women entrepreneurs acting as the owner or partner of the firms in high-tech sector in Ankara. The sectoral and spatial differences of women owned high-tech firms are compared in technology development zones, which are found to be the agglomeration spaces of high-tech firms, and out of these zones. In the study, in-depth interviews realized with female entrepreneurs are evaluated in details under three parts: characteristics of entrepreneurs, firm quality and performance of the firm, and location choices of the firm. It is found out that high-tech sector forms a potential for woman entrepreneurship and it creates various opportunities for supporting woman entrepreneurs.

Keywords: Ankara, high-tech firm, woman entrepreneur, technology development zone.

Yasemen Atalay, Çiðdem Varol. Woman Entrepreneurship in High-Tech Sector: Sectoral and Spatial Differentiations in Ankara. Planning. 2016; 26(3): 181-192

Sorumlu Yazar: Çiðdem Varol, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale