Ýstinat Duvarlarýnýn Kent Kimlik Ögesi Olarak Deðerlendirilmesi - Artvin Örneði [Planning]
Planning. 2019; 29(3): 288-298 | DOI: 10.14744/planlama.2019.48568

Ýstinat Duvarlarýnýn Kent Kimlik Ögesi Olarak Deðerlendirilmesi - Artvin Örneði

Zehra Eminagaoglu1, Hilal Surat2
1Artvin Çoruh Üniversitesi, Sanat ve Tasarým Fakültesi, Mimarlýk Bölümü, Artvin
2Artvin Çoruh Üniversitesi, Sanat ve Tasarým Fakültesi, Peyzaj Mimarlýðý Bölümü, Artvin

Özgün kentsel tasarým, kimlik duygusu veren, unutulmaz ve göz alýcý alanlarla, farklý yerler yaratabilir. Bir yerin kimliðini insanlar için hatýrlanabilir kýlan þey, yeri diðer mekanlardan ayýran özellikleri yani kendine özgü karakteri olmasýdýr. Bir binanýn tasarýmý ne kadar iyi olursa olsun, tek baþýna kötü çevresini deðiþtiremez. Fakat iyi düzenlenmiþ, yapýsal ve doðal peyzaj alanlarýna sahip kentsel mekanlar bir binanýn tasarýmýndaki eksiklik veya çirkinlikleri azaltmaya katký saðlayabilir. Kent bir bütün olarak ele alýnarak çözümler üretilmelidir. Bu baðlamda kent içindeki duvarlarýn görsel ve yapýsal kalitesi bütün kent yapýlarý kadar önemlidir. Bu çalýþmada, Artvin kent merkezine ulaþan yol boyunca yer alan duvarlar görsel kalite açýsýndan incelenmiþtir. Ýstinat duvarlarý, Artvin Kenti gibi dünyanýn her yerindeki eðimli ve daðlýk bölgelerin altyapýsýnda önemli rol oynamaktadýr. Çalýþmada, kentte yaþayanlarýn duvarlara iliþkin görüþleri Anlamsal Farklýlaþým Metodu ile görsel olarak sorgulanmaktadýr. Seçilen sýfat çiftleri ile yaþayanlarýn her gün gördükleri duvarlara iliþkin algýlarý sorgulanmakta; elde edilen sonuçlar doðrultusunda duvarlar iyileþtirilir ve geliþtirilir ise kent için önemli bir deðer olabileceði anlatýlmaktadýr.

Anahtar Kelimeler: Artvin, duvarlar; kentsel kimlik; kentsel tasarým; istinat duvarlarý.

Evaluation of the Retaining Wall as Urban Identity Element -Case of Artvin

Zehra Eminagaoglu1, Hilal Surat2
1Artvin Çoruh University, Art And Design Faculty, Architecture Department, Artvin
2Artvin Çoruh University, Art And Design Faculty, Landscape Architecture Department, Artvin

Unique urban design can create different places with unforgettable and eye-catching spaces that give a sense of identity. What makes a place’s identity memorable for people is its distinctive character, which distinguishes it from other places. No matter how good a building’s design is, it can’t change its bad surroundings by itself. However, wellorganized urban spaces with structural and natural landscape areas can contribute to reducing the deficiencies or ugliness in the design of a building. Solutions should be produced by considering the city as a whole. In this context, the visual and structural quality of the walls in the city is as important as all the city structures. In this study, the walls along the road to the city center of Artvin were examined in terms of visual quality. Retaining walls have played an essential part in the infrastructure of hilly and mountainous regions around the world as Artvin City. In this study, the views of the inhabitants of the city on the walls are questioned visually by the Semantic Differentiation Method. With the selected adjective pairs, the perceptions of the inhabitants about the walls they see every day are questioned. According to the results, if the walls are improved in direction with the results obtained, it is stated that it may be an important value for the city.

Keywords: Artvin, walls; urban identitiy; urban design; retaining walls.

Zehra Eminagaoglu, Hilal Surat. Evaluation of the Retaining Wall as Urban Identity Element -Case of Artvin. Planning. 2019; 29(3): 288-298

Sorumlu Yazar: Hilal Surat, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale