Arazi Kullaným - Ulaþým Planlamasý Bütünlüðünde Uyum Ýçin Model Önerisi [Planning]
Planning. 2018; 28(2): 107-115 | DOI: 10.14744/planlama.2018.06025

Arazi Kullaným - Ulaþým Planlamasý Bütünlüðünde Uyum Ýçin Model Önerisi

Yavuz Duvarcý1, Yalçýn Alver2
1Ýzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimarlýk Fakültesi, Þehir ve Bölge Planlama Bölümü, Ýzmir
2Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Ýnþaat Mühendisliði Bölümü, Ýzmir

Her ne kadar kuramda ulaþým planlama ile arazi kullaným (nazým imar) planlama rutinlerinin birbirleriyle eþgüdüm ve uyum içinde hareket etmeleri gerektiði belirtilse de pratikte bunun pek gerçekleþemediði görülmüþtür. Bu derleme çalýþmasýnda özellikle olmasý gerektiði belirtilen uyumun gerçekleþememesinin ardýndaki nedenler araþtýrýlmýþ ve bunun nasýl saðlanabileceðine odaklanýlmýþtýr. Sorunun kökeninde ise iki disiplinin birbirini takip eder ve benzer parametreleri paylaþýr olmalarýna karþýn iki ayrý planlama alaný biçiminde ayrý prosedürler halinde planlamayý gerçekleþtirmeye çalýþmalarý bulunmuþtur. Ancak ideal durum olan (a) ayný anda birlikte planlamanýn tek plan çalýþmasý olarak gerçekleþtirilmesi pratikte fazlaca uygulanabilir bulunmamýþ, yine, (b) ayný anda farklý planlama eylemleri olarak gerçekleþtirilmeleri ve eþ güdümlü olarak birbirlerinden beslenmeleri veri alýþveriþini ayný anda olanaksýz kýldýðýndan, genelde (c) ulaþým planlamasý ile arazi kullaným planlamasýnýn farklý zamanlarda birbirini takip eden ayrý planlama alanlarý olarak ortaya çýkmasý kaçýnýlmaz hale gelmektedir. Söz konusu ardýþýk ayrý (c türü) planlama eylem alanlarýnýn temel sorunu ise birbirini karþýlýklý besleyen bir döngü gibi görünse de uygulamada birbirine uyumlu gittikleri yalnýzca ilkesel düzeyde kalmakta, retorikten öteye geçememektedir. Pratikte geçerli olan c türündeki uyumun sözde bir iyi niyet belirtisi olarak kalmamasý ve gerçek uyumlandýrmanýn saðlanmasý için iki planlama alanýnýn birbirini aktif olarak karþýlýklý kontrol etmesi þartý aranmalýdýr. Bu tür bir iliþki þemasýnýn tesisinde, bir alanýn (örneðin ulaþým planlamanýn) politika hedeflerinin öteki alanýn tanýmlý çýktýlarýna (performans ölçütleri) uyumluluðu ve somut deðerlerin belirlenen hedef deðer aralýklarýnda çýkmasý gözetilmelidir. Bunlar somut kriterlere dönüþtürülerek, modelleme çalýþmalarýnda özellikle simülasyonlarda gözlenebilir sonuçlar üzerinden baþarýmlarý kontrol edilmelidir.

Anahtar Kelimeler: Arazi kullaným uyumlu ulaþým planlama, arazi kullaným uyumlu ulaþým politikalarý, ulaþým uyumlu arazi kullanýmý, ulaþým uyumlu planlama politikalarý

The Required Model for Land Use and Transportation Planning Integration

Yavuz Duvarcý1, Yalçýn Alver2
1Department of City and Regional Planning, Izmir Institute of Technology, Izmir, Turkey
2Department of Civil Engineering, Ege University Faculty of Engineering, Izmir, Turkey

Although the theory has been that transportation planning and land use planning should be integrated, this has not been realized in practice. This review study is an investigation of the reasons behind the lack of coordination and how this might be remedied. The major reason was determined to be that representatives of both disciplines have their own plans implemented through separate procedures, even though they share similar parameters of concern. In general, the (a) ideal situation of a single, integrated plan was not found to be feasible, (b) it was not practical to create or implement plans separately yet simultaneously in a collaborative, coordinated fashion, and so (c) isolated processes for transportation planning and land use planning persist. A familiar cycle is perpetuated and integrated planning continues to be little more than an idea and a principle. Thus, there is a need for a prerequisite that the two disparate yet related planning processes control each other to ensure that steps are taken to achieve more than words and indications of good intention and provide for real integration. In such a relationship, the policy goals of one area (e.g., transport planning) would be considered alongside the defined outputs (performance criteria) of the other (e.g., land use development planning), and specific measures should be evaluated against expected values. Concrete criteria should be created and performance should be tested in modeling studies, particularly in simulations with observable results.

Keywords: Land use integrated transportation planning, land use ýntegrated transport policies; transportation ýntegrated land use planning; transport ýntegrated planning policies.

Yavuz Duvarcý, Yalçýn Alver. The Required Model for Land Use and Transportation Planning Integration. Planning. 2018; 28(2): 107-115

Sorumlu Yazar: Yavuz Duvarcý, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale